21 листопада - День Гідності та Свободи

Сьогодні, 21 листопада, в Україні святкується День гідності та свободи, День Десантно-штурмових військ Збройних сил України, а віряни відзначають Собор Архістратига Михаїла.

З 2017 щороку 21 листопада в Україні святкується День гідності та свободи. Це національне свято має надзвичайно важливе значення для кожного українця. Його мета – затвердити прагнення громадян України до демократії, справедливості, свободи та схвалити рух до майбутнього в Європі.
Свято вказує відразу на дві доленосні події в житті українців – Помаранчеву революцію 2004 року і Революцію гідності 2013 року. «Помаранчева революція» розпочалася після грубих порушень під час процесу виборів президента України, коли відбулася фальсифікація результатів. Українці були невдоволені та обурені бажанням Віктора Януковича незаконно захопити владу. Тому прибічники іншого кандидата, Віктора Ющенка, почали виходити на мітинги. Протести проходили не лише на головній площі країни, але й по всіх містах.
«Революція гідності» пройшла рівно через 9 років після Помаранчевої. Цього разу громадяни були незадоволені рішенням Кабміну зупинити підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Перші протестувальники почали виходити на вулиці Києва саме 21 листопада. У відповідь на мітинг влада застосувала силу. Після цього протести заполонили всі міста країни.
Протестувальники не покидали Майдан Незалежності протягом зими 2013-2014 рр. Найбільш криваві події сталися 18-20 лютого, коли від снайперських пострілів загинули десятки євромайданівців. Зараз їх називають «Небесна сотня».
Кiлькiсть переглядiв: 180

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.